KOSÁR

Ha kifogytál az ötletekből, hasalj le!

Ha kifogytál az ötletekből, hasalj le!
22 April, 2021

Hogyan készíti képeit a DroneMűvek, ezeket milyen technikák alkalmazásával örökíti meg és milyen trükköket alkalmaznak a fotók elkészítésekor? Ezekre kaphatsz választ az alábbi rövid cikkünkben.

Most induló mini-interjú sorozatunkban a fotózás különböző területeiről, a webáruházunkról, a természetről beszélgetünk.

Honnan jött az ötlet, hogy makrófotózással foglalkozz?

A Bükk mellett nőtem fel, gyerekkorom óta járom és ismerem a környező vidéket, és szívesen fotózok a természetben. Volt egy időszak, amikor úgy éreztem, hogy a környéken már sok mindent lefényképeztem. Ekkor jutott eszembe, hogy tulajdonképpen nem is kellene messzire mennem. Elég, ha lehasalok, és ezernyi apró csodát láthatok. Amikor először nézi az ember makróobjektíven keresztül a világot, elámul a körülötte lévő, szabad szemmel láthatatlan világ finom rajzolatán és részletességén.

Emlékszel még rá, mi volt az első dolog, amiről makrófotót készítettél?

Eleinte növényeket, virágokat fotóztam, de az eltelt évek során sokféle makrótémát kipróbáltam. Fényképeztem az erdőben apró állatokat, rovarokat, szökőkutakban vízcseppeket. Ha az ember egyszer kipróbálja a makrófotózást, rengeteg izgalmas, felfedezni való témát tud találni.


Van kedvenc makrótémád?

Igen, az igazi szerelem a természetfotózás maradt. Az ilyen típusú fényképezésben az a lenyűgöző, hogy amikor elindulsz, és még fogalmad sincs, mit fogsz fotózni. Nyitott szemmel, jó érzékkel kell járni a világot.

Használsz speciális eszközöket a fotóid elkészítéséhez?

Egy Nikon D7500 vázam van, egy Sigma 105 mm F2,8 DG Macro HSM makróobjektívet, és Godox V860 II rendszervakukat használok. Amire ezen kívül szükségem van, az a éles szem és egy kis türelem.

 

Az utómunkázás a digitális képek világában megkerülhetetlen téma. Neked mi a véleményed erről?

Ahhoz, hogy a fénykép szemlélőjének azt az élményt nyújtsuk, amit a szemünk látás közben átél, a digitálisan elkészített fotók mindenképpen igényelnek valamilyen szintű utómunkát. Az eldöntendő kérdés inkább ennek a mértéke. A természetfotózás nem igényli a képek manipulációját, a fénykép témáját saját szépségében mutatja meg. Számomra az utómunka a kép minőségének a javítása, a porszem eltüntetése, az élesség, a színek, a fényerő állítása, a megfelelő vágással a kép témájának kiemelése, dinamikájának erősítése.

Mit tanácsolsz azoknak, akiket foglalkoztat a makrófotózás, de még csak most szeretnének belevágni?

A makrófotózás türelmet és kitartást igényel, különösen, ha valaki nem beállított képekkel próbálkozik, hanem a természetet fotózza. A megfelelő minőségű fotók elkészítése sok fényt igényel, így a fényképezőgép vázon, és az objektíven túl célszerű valamilyen fényforrás (pl. egy vaku) használata is. Eleinte makróobjektív nem feltétlenül szükséges, közgyűrűkkel és fordítógyűrűvel olcsón és egyszerűen lehet normál objektívből makróobjektívet készíteni. Ha a kezdeti próbálkozások után megkedveltük a makrófotózást, lehet komolyabb felszereléseket is vásárolni.

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!